HSBC’den Türkiye için gevşeme tahmini

HSBC, TCMB’nin bu yıl için gevşeme olmayacağı yolundaki beklentileri koruduğunu, 2025’te ise faiz indirimlerinin daha önden yüklemeli şekilde olacağını beklediklerini açıkladı.

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bu yıl için gevşeme olmayacağı yolundaki beklentileri koruduğunu, 2025’te ise faiz indirimlerinin daha önden yüklemeli şekilde olacağını beklediklerini açıkladı. HSBC, “Gevşeme döngüsünün önümüzdeki yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını beklemeye devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

“Eğer politika yapıcılar enflasyon beklentilerini hedefe daha yakın bir seviyeye sabitleme konusunda ciddilerse, reel faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacak bir gevşeme hızı görmeyi bekleriz” değerlendirmesini yapan HSBC, “Gevşeme döngüsünün önümüzdeki yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını beklemeye devam ediyoruz” dedi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Haziran 2023’ten bu yana uygulanan parasal sıkılaştırma ve diğer istikrar tedbirleri Türk ekonomisini çok daha güçlü bir zemine oturtmuştur. Rekor seviyedeki enflasyon ve dış açık kademeli de olsa düzeliyor, yatırımcı duyarlılığı yıllardır olmadığı kadar güçlü, sermaye girişleri güçlendi ve Merkez Bankası önemli miktarda rezerv biriktirdi.

Tahmin ufkumuz boyunca politika ortamının ortodoks ve güvenilir kalmasını bekliyoruz. Daha acil makro riskler ele alındıkça, politika yapıcıların dikkati muhtemelen Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu arz yönlü zorlukları ele almaya yönelecektir. 

Kısa süre önce yayınlanan orta vadeli program, Ar-Ge’ye yatırım, ithalata bağımlılığın azaltılması, işgücü piyasası ve eğitim reformları, kamu sektörü yatırımlarının ve cari harcamaların rasyonelleştirilmesi, vergilendirmede adalet ve verimlilik, kayıt dışılığın azaltılması ve iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi bir dizi odak alanı tanımlamaktadır.

“Kademeli bir toparlanma bekliyoruz”

Kısa bir süre önce GSYH büyüme tahminlerimizi düşürdük ve ekonominin hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl yüzde 3 civarında büyümesini, 3. ve 4. çeyreklerde sığ bir daralmanın ardından 2025’te kademeli bir toparlanma bekliyoruz. Bu ayarlama hızının kademeli dezenflasyona yol açması muhtemeldir ve merkez bankasına kıyasla daha yüksek bir enflasyon patikası görmeye devam ediyoruz; manşet oran 24 sonu ve 2025 sonu itibariyle yüzde 45 ve yüzde 28 olacaktır. 

Gevşeme döngüsünün önümüzdeki yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını beklemeye devam ediyoruz. Ancak şimdi indirimlerin 2025’e daha fazla önden yüklendiğini görüyoruz. Dış dengeler fiyat dinamiklerinden daha fazla iyileşme gösterdi ve şimdi cari açığın bu yıl ve gelecek yıl GSYH’nin yüzde 2’sinde veya altında kaldığını görüyoruz, bu daha önce öngördüğümüzden biraz daha düşük.

Son mali sonuçlar da düşündüğümüzden daha iyi oldu: bu yıl daha küçük bir manşet açık görüyoruz (GSYH’nin %5,7’sinden %5,0’ına). Gelecek yıl için açık tahminimizi değiştirmeyerek GSYH’nin yüzde 3,5’i olarak koruyoruz, ancak riskler daha büyük bir açığa doğru yönelebilir. Mayıs-haziran aylarında parça parça açıklanan mali konsolidasyon paketi ihmal edilebilir boyutta kaldı ve orta vadeli program gelecek yıl için daha küçük bir açık tahmini gösteriyor, çünkü büyük ölçüde depremle ilgili harcamaların düşeceği tahmin ediliyor.

Eğer politika yapıcılar enflasyon beklentilerini hedefe daha yakın bir seviyeye sabitleme konusunda ciddilerse, reel faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacak bir gevşeme hızı görmeyi bekleriz. 2025’te daha iddialı bir mali konsolidasyon enflasyonla mücadeleye yardımcı olacaktır, ancak politika yapıcıların sert bir inişten kaçınmak için nispeten daha destekleyici bir duruş sergileme eğiliminde olacağı görüşümüzü koruyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir